Några snabba tips till korrekt bröllopsetikett

Bröllop är en uråldrig institution. Men trots att det blir mer och mer modernt i takt med att världen förändras så är det fortfarande rotat i en hel tradition som man inte kommer ifrån i första taget. Därför är det bra att hålla koll på vad som är rätt när man är bjuden på bröllop, så att man kan garantera en underbar ceremoni för brudparet.

Hur ska man klä sig?

Det är inte helt enkelt att veta vad man ska ha på sig. Man vill ju så klart vara högtidsklädd, men vad betyder det ens idag? Det bästa man kan göra är egentligen att följa den klädkod som ofta står utskriven på inbjudan. Står det inte någon klädkod går det bra att höra av sig till värdparet för att fråga vad de tänkt sig. Annars slår man aldrig fel med en enkel frack för herrarna och aftonklänning för damerna. Något som dock är helt förbjudet är att komma klädd i vitt – endast brudparet får bära vitt på sin bröllopsdag.

När ska man göra vad?

Det är många saker som sker under ett bröllop, bland annat uppskärning av bröllopstårta, bröllopsvals och många som ska hålla tal. Däremot brukar det alltid ske i ungefär samma ordning, vilket är bekvämt för en osäker gäst. Som regel så är det alltid brudparet som gör något först, det vill säga skär upp tårta, eller inleder bröllopsvalsen. Därefter kommer brudparets föräldrar, nära äldre släktingar och syskon. Därefter får vänner komma in i dansen eller om de bjudits in att tala. När det kommer till tal måste man dock vänta på att toastmastern ropar upp innan man kan börja.

 

För mer om etikett på bröllopet, kolla in tips för hur du undviker pinsamma situationer här.