Mat och motion under graviditeten

För att må bra under graviditeten är det viktigt att du tänker på vad du äter och ser till att du får tillräckligt med motion. Många känner tyvärr oro över vilken typ av mat man kan äta och vilken typ av motion som är lämplig när man är gravid. Vi har därför sammanställt denna text för att sprida ljus över ämnet.

Den största oron upplever de flesta under början av graviditeten. De kan ha druckit alkohol eller rökt under de första veckorna då de inte visste att de var gravida. Man behöver dock inte vara orolig över detta eftersom fostret under den första tiden livnär sig på egna resurser och därför inte påverkas av det modern äter. Senare blir det dock viktigare att undvika vissa saker.

Det du framförallt bör undvika är förstås alkohol och tobak. Bägge ämnena kan skada fostret och ökar risken för missfall. Du bör dessutom undvika att äta mat som kan överföra bakterier eller parasiter till fostret, som till exempel rått kött och opastöriserad ost. Fostret har ett bra skydd mot sådan överföring men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan. Under graviditetens senare stadium kan det vara bra att öka intaget av mat för att få extra energi men det behöver inte röra sig om en stor ökning. För att ”äta för två” räcker det med två extra mellanmål och en extra frukt per dag. Det är alltså inte nödvändigt att äta några speciella kost-tillskott som gravid, annat än om läkare ordinerat detta av särskilda skäl.

Du bör även vara försiktig med läkemedel. Vissa läkemedel lämpar sig inte under graviditeten, vare sig de är receptfria, receptbelagda eller naturläkemedel. Fråga alltid din läkare om råd eller hör efter med apotekspersonalen.

En förutsättning för att må bra under graviditeten är att röra på sig. Graviditetsbesvär kan hindra vissa från att utöva mer krävande sporter men de allra flesta kan fortsätta med enklare aktiviteter. Framförallt ryggmusklerna ansträngs under en graviditet och därför är det bra att tidigt stärka dessa. Yoga, vattengymnastik och promenader är alla utmärkta aktiviteter under graviditeten.

Sexlivet kan dessutom ofta fortsätta att funka bra när du är gravid. Gör det inte ont eller känns obekvämt är det bara att fortsätta som förut.